Ljudi koji pretežno jedu morsku hranu mogli bi biti izloženi većim količinama vječnih kemikalija

Studija naglašava potrebu za smjernicama koje određuju količinu morske hrane koju ljudi mogu sigurno konzumirati

FOTO: Farhad Ibrahimzade/Unsplash

Studija Sveučilišta Darmouth iz Massachusettsa sugerira da su ljudi čija je prehrana bogata morskom hranom izloženi većem riziku od toksičnih tvari poznatih kao “vječne kemikalije”, PFAS, i to više nego se do sada mislilo, piše Science Daily.

U studiji objavljenoj u časopisu Exposure and Health, istraživači naglašavaju potrebu za strožim javnozdravstvenim smjernicama koje određuju količinu morske hrane koju ljudi mogu sigurno konzumirati kako bi smanjili izloženost perfluoralkilnim i polifluoralkilnim tvarima.

Studija je provedena u New Hampshireu koji je zajedno sa cijelom Novom Engleskom, među najvećim potrošačima morske hrane u Americi. New Hampshire je bila prva država koja je identificirala PFAS u pitkoj vodi.

Rizici po zdravlje

Preporuka studije nije da ne ljudi ne jedu plodove mora jer su izvrstan izvor nemasnih proteina i omega masnih kiselina, ali treba imati na umu da su i potencijalan podcijenjeni izvor vječnih kemikalija, objašnjava glavna autorica studije Megan Romano, sa Sveučilišta Darmouth.

“Razumijevanje kompromisa između rizika i koristi važno je za donošenje odluka o prehrani”, dodala je.

Ljudi koji su izloženi PFAS-u imaju veći rizik od karcinoma, abnormalnosti fetusa, visokog kolesterola te poremećaja štitnjače, jetre i reprodukcije. Kemikalije su se tijekom godina nakupile u tlu, vodi i divljim životinjama.

Najviše koncentracije

Znanstvenici su mjerili razine 26 vrsta PFAS-a u uzorcima najkonzumiranijih morskih vrsta, bakalaru, jastogu, lososu, jakobovoj kapici, škampima i tuni, kupljenima na tržnici.

Najveće koncentracije zabilježene su u škampima i jastogu s od 1.74 do 3.3 nanograma po gramu za određene PFAS spojeve. Koncentracije u drugim vrstama morskih plodova bile su manje od jednog nanograma po gramu.

Nema rizika ako se jede umjereno

Prevalencija PFAS-a u okolišu otežava otkrivanje gdje i kako ulaze u prehrambeni lanac. Neki školjkaši mogu biti posebno osjetljivi na nakupljanje PFAS-a zbog načina kako se hrane i zbog života na morskome dnu, kao i zbog blizine izvorima PFAS-a uz obalu. Veće vrste mogu progutati kemikalije hraneći se manjim vrstama.

Poznato je da vodeće vrste grabežljivaca kao tuna i morski psi sadrže visoke koncentracije žive, ali za PFAS je to manje poznato.

Ljudi koji se hrane uravnoteženo i umjerenim količinama morskih plodova ne bi trebali brinuti od rizika izlaganja PFAS-u, kažu istraživači.