Zašto bi svi mladi umjetnici sada trebali pohrliti na natječaj za ovu nagradu

Natječaj za godišnju Nagradu Radoslav Putar u tijeku je i otvoren je do 25. travnja

FOTO: Flickr / Creative Commons

Nagrada Radoslav Putar prva je i zasad jedina godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj, namijenjena autorima i autoricama do 35 godina starosti. Osnovana je u okviru nezavisne kulturne scene, kojoj pripada Institut za suvremenu umjetnost, njezin inicijator i suosnivač. Nagrada je utemeljena 2002. u suradnji s Foundation for Civil Society iz New Yorka, malom neprofitnom udrugom posvećenom radu u kulturi Srednje i Jugoistočne Europe. Nagrada Radoslav Putar od 2006. dio je mreže Young Visual Artists Awards, koja okuplja sestrinske udruge i nagrade utemeljene u istom kontekstu.

Prva u nizu ovih nagrada utemeljena je još 1991. u Češkoj suradnjom između njujorške fondacije, čeških umjetnika i tadašnjeg predsjednika Vaclava Havela, a danas pored Češke i Hrvatske u okviru YVAA mreže postoje i nagrade u Slovačkoj, Kosovu, Srbiji i Makedoniji, ustanovljene do 2003., a od 2006. i nagrade u Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

U pripremi je organizacija nagrada u Crnoj Gori, Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Češka i slovačka nagrada nose imena po Jindrichu Chalupeckom i Oskaru Čepanu, značajnim povjesničarima umjetnosti, pa je tako i hrvatska nagrada dobila ime po Radoslavu Putaru, također znamenitom povjesničaru umjetnosti, kustosu i kritičaru, te članu grupe Gorgona od 1959. do 1965. godine.

Grupa Gorgona

Dobitnici nagrade lete preko Velike bare

Nagrada Radoslav Putar dobra je prilika za sve mlade umjetnice i umjetnike, jer za dobitnike podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u New Yorku u sklopu prestižnog ISCP-a (International Studio and Curatorial Program), samostalnu izložbu u Zagrebu nakon povratka iz SAD-a i sudjelovanje u žiriranju nagrade iduće godine. Praksa pokazuje da je nagrada odigrala značajnu ulogu u umjetničkom razvoju svih dobitnika, pa i finalista (kojih svake godine ima četvero), u smislu promocije, umrežavanja i učenja. Bilo da su je dobivali relativno poznati ili potpuno neafirmirani autori, nagrada je učvrstila njihove pozicije na sceni.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar od 2002. do 2014. redom su Tanja Dabo, Nika Radić, Igor Eškinja, Antun Božičević, Tina Gverović, Vedran Perkov, Marko Tadić, Goran Škofić, Davor Sanvincenti, Marko Marković, Miran Blažek, Dina Rončević i Igor Ruf. Imena svih finalista mogu se pronaći na stranicama nagrade, gdje se detaljno pojašnjava i njena povijest, te kontekst i značaj uloge Radoslava Putara u promišljanju i razvoju suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Natječaj za 2015. godinu je u tijeku, a prijave se primaju do 25. travnja!

Igor Ruf

Par mjeseci iščekivanja godišnje

Izložbe finalista Nagrade Radoslav Putar na kojima se proglašavaju pobjednici natječaja održavaju se u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici uglavnom tijekom lipnja i srpnja svake godine. Rad na izložbi i komunikacija sa žirijem pripremaju kandidate na boravak u New Yorku koji slijedi odmah ujesen. U tih par mjeseci, oči nevelike umjetničke scene u iščekivanju su uprte u finaliste, Galženicu i Institut suvremene umjetnosti, slično kao i kod T-HT Nagrade u Muzeju suvremene umjetnosti. U savršenom svijetu to bi bilo tako cijele godine, svake godine.