Zagreb dobiva novi izložbeni prostor. Galeriju Manuš otvara izložba američkog umjetnika koji pokušava shvatiti strukturu misli

Radovi Matta Mullicana nalaze se u muzejima kao što su njujorški MoMA i Whitney Museum, pariški Centre Pompidou, Reina Sofia u Madridu

FOTO: Notimex via AFP

Otvorenjem izložbe američkog umjetnika Matta Mullicana “Feeling Pictures” splitska Galerija Manuš u utorak će inaugurirati svoj novi izložbeni prostor u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici.

Matt Mullican rođen je 1951. godine u Santa Monici, u Kaliforniji, a živi i radi u Berlinu i New Yorku. Njegovi su radovi kombinacija performansa, crteža, grafike, skulpture i videa kao način istraživanja subjektivnog. Njegova se djela stoga samo uvjetno nazivaju slikama, a on sebe nipošto ne naziva slikarom – u središtu je njegovog umjetničkog poziva pokušaj razumijevanja strukture misli.

“Mullicana ne zanima status slike kao objekta namijenjenog pukoj formalnoj analizi; umjesto toga, on slici pristupa kao mediju za uspostavljanje psihološkog odnosa. Njegovi radovi nose signalizacijsku funkciju i usmjeravaju ka nekom obliku slobodne komunikacije. To su posebni prostori, svaki sa snažnim simboličkim nabojem i impresivnom slikovnom vrijednošću”, ocjenjuje Dalibor Prančević u popratnom tekstu izložbe.

Instalacija Matta Mullicana na Terminalu 1 zračne luke Berlin Brandenburg Willy Brandt Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

U zbirkama diljem svijeta

Mullicanov jedinstven pristup umjetničkoj produkciji rezultirao je specifičnim vizualnim sustavom, odnosno, umjetnikovim subjektivno oblikovanim “modelom pet svjetova”, u kojemu je elementarni svijet materije i tvari obilježen zelenom bojom, plava boja označava svakodnevicu koja se živi mehanički i shematski, žuta označava svijet umjetnosti u kojem se stvari shvaćaju simbolički, dok kontrast crno-bijelog upućuje na svijet jezika u kojemu su prekinute veze između znakova i onoga što oni označavaju.

Crvena boja predstavlja čistu fikciju subjektivnoga svijeta.

Radovi Matta Mullicana nalaze se u muzejima kao što su njujorška MoMA i Whitney Museum of American Art; pariški Centre Pompidou, Reina Sofia u Madridu i drugi. Njegova zagrebačka izložba ostaje otvorena do 26. svibnja.