Vlada Viktora Orbana proglasila ga je državnim neprijateljem broj jedan. Slavni mađarski redatelj u ZKM-u se bavi neprerađenim traumama

"Anđeo od leda" autorski je projekt Árpáda Schillinga pisan posebno za ovo kazalište. Premijera je 26. travnja

FOTO: ZKM

Što se događa kad je plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hranjen neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata? Kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kad se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage?

Sve su to pitanja koja Zagrebačko kazalište mladih postavlja u svojoj novoj predstavi “Anđeo od leda”, čija će premijera biti 26. travnja.

Podnaslovljen s “Pročišćavajuća moć dobrih namjera”, “Anđeo od leda” autorski je projekt svjetski poznatog mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, kojega vlada Viktora Orbana smatra državnim neprijateljem broj jedan. Ovom se predstavom vraća u ZKM, gdje je 2018. godine postavio komad “Pansion Eden”.

zkm

Čehovljevski rafinirani likovi

Radnja prati slavnu političku televizijsku novinarku, inače poznatu po svojoj etičkoj beskompromisnosti, koja naglo prekida svoju karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji.

“Anđeo od leda” kroz živi scenski susret s akterima ove drame napisane upravo za ansambl ZKM-a, spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetošću.

ZKM

Podnaslov “Anđela od leda” – “Pročišćavajuća moć dobrih namjera” – u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame.

Prije svega – kreacija

Schilling je, zbog javnog reagiranja na smjer kojim ide Orbanova Mađarska, u domovini proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost te u Mađarskoj više ne režira, ali je zato prisutan diljem Europe. Tog redatelja, kažu iz ZKM-a, prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara zajedno s glumcima, a od kazališta s kojim surađuje očekuje – hrabrost.

U predstavi igraju Milivoj Beader, Dado Ćosić, Nataša Dangubić, Luka Knez, Filip Nola, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Rakan Rushaidat, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikolina Prkačin i polaznici Učilišta ZKM-a.

ZKM

Dramaturginja je Katarina Pejović, kostimografkinja Zdravka Ivandija, scenografiju potpisuju Ivan Marušić Klif i Nataša Kanceljak, a glazbu Alen i Nenad Sinkauz.