U Zagreb dolaze velika imena klaunske umjetnosti. Na Zagreb Clown Festival stiže i broadwayska zvijezda Bill Irwin

Festival Triko Cirkus Teatra od 9. do 12. svibnja donosi četiri izabrane predstave klaunova i klaunesa iz Švicarske, Italije, Španjolske i Danske

Guido Nardin

Neverbalni teatar, premda medijski zanemaren u odnosu na druge, popularnije izvedbene umjetnosti, u Hrvatskoj posljednjih godina doživljava procvat, i to zahvaljujući prije svega entuzijazmu pojedinaca koji se kriju iza rada nekoliko vrijednih umjetničkih organizacija.

Jedna od njih je Triko Cirkus Teatar, koji i ove godine u hrvatsku metropolu dovodi ponajbolje od svijeta klaunske umjetnosti, u sklopu petog izdanja Zagreb Clown Festivala koji od 9. do 12. svibnja donosi četiri izabrane predstave klaunova i klaunesa iz Švicarske, Italije, Španjolske i Danske, a sve ih povezuje tema ovogodišnjeg festivala “tijelo i predrasude”.

Velika svjetska imena

Festival će ugostiti velika svjetska klaunska imena, legendarnu švicarsku klaunicu Gardi Hutter, zagrebačkoj publici već dobro poznatog klauna David Shinera, te umjetničkog direktora prvih newyorških međunarodnih festivala klaunerije, Johna Towsena.

Bill Irwin

Kao posebnost ovogodišnjeg festivala najavljeno je gostovanje dobitnika broadwayskog Tonyja, klaunske i glumačke zvijezde Billa Irwina, kojega pamtimo iz televizijske serije “Zvjezdane staze”. On će na festivalu održati majstorsku radionicu fizičke komedije.

Organizatorica festivala Iva Peter Dragan ističe kako je festival i ove godine okupio izvanredne umjetnike, koji će publiku u četiri dana upoznati s neverbalnim teatrom ali i “svime onime što se mi kao klaunovi trudimo prenijeti publici”. “Važno nam je da predstave koje biramo budu stvarno u maniri kazališnog klauna i tako publici omogućujemo da pogleda nešto što se kod nas u kazalištima ne može vidjeti”.

Festival kao mjesto okupljanja

Festival 9. svibnja otvara danska predstava “Just Wait” koju izvodi Teater Gry, a prije predstave publiku će zabaviti kazališna družina MIM iz Čakovca s predstavom “Audicija: Traži se klaun”. Dan kasnije, na pozornicu KUC-a Travno dolazi Gardi Hutter, s predstavom “The Brave Jane”. Riječ je o komadu u kojem će publika saznati više o predrasudama da je ženi mjesto u kući upoznavajući Jane koja od svoje kuće i hrpe prljavog veša gradi najljepše junačke priče.

Teater Gry

Talijanski klaun Guido Nardin tematizira golo tijelo kao nezaštićeno i izloženo u predstavi “Ugo Sanchez Wants to Play”. Posljednja festivalska predstava je “eMe” španjolskog klauna Carla Môa, najavljena kao suočavanje s osakaćenim tijelom.

Carlo Mô

U sklopu festivala, u prostoru Triko Cirkus Teatra održat će se izložba plakata koje godinama za festival ilustrira Marko Dješka, a popratni program donosi i prikaz snimke predstave “Snovi Harlequina” slavnog klauna Ire Seidensteina. Organizatori posljednjeg dana festivala najavljuju i koncert iznenađenja, a tijekom čitavog trajanja festivala u Vlaškoj 92 bit će otvoren i Clown Caffe – mjesto susreta umjetnika i publike.