Telegram s ponosom predstavlja svoju prvu knjigu, važnu zbirku tekstova Zrinke Paladino o Zagrebu

Cijenjena arhitektica, konzervatorica i kolumnistica donosi veliku kroniku Zagreba i ključnih gradskih pitanja

FOTO: Luka Mjeda

Uzbudljive vijesti iz Telegrama: ovih dana objavit ćemo našu prvu knjigu, zbirku tekstova, analiza i eseja Telegramove kolumnistice Zrinke Paladino. Knjiga “O Zagrebu i…” u prodaji će se naći u ponedjeljak 10. svibnja, a bit će ekskluzivno dostupna isključivo preko Telegrama.

U knjizi “O Zagrebu”, cijenjena arhitektica, konzervatorica i kolumnistica Paladino donosi veliku kroniku Zagreba i ključnih gradskih pitanja, njegove arhitekture, devastacije i društva. Knjiga sadrži 378 stranica, s mnoštvom ilustrativnog materijala.

Zrinka Paladino pridružila se Telegramu u rujnu 2017., nakon što je bila prisiljena otići iz zagrebačkog gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Otišla je, kako je kazala, jer ju je gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem onemogućavala u poslovima očuvanja baštine.

Autorica znanstvenih i stručnih radova

Na Telegramu piše članke o hrvatskoj baštinjenoj i suvremenoj arhitekturi te umjetnosti uopće. Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova te je aktivna sudionica različitih znanstvenih i stručnih skupova s područja povijesti hrvatske arhitekture, a posebno zaštite hrvatske graditeljske baštine.

“Povjesničarka arhitekture Zrinka Paladino nesvakidašnja je pojava na hrvatskoj arhitektonskoj sceni“, napisala je u predgovoru dr.sc. Ana Šverko sa Instituta za povijest umjetnosti.

“Dugogodišnjoj karijeri istraživačice i konzervatorice posve prirodno je pridružila ulogu kolumnistice, pretočivši svoja profesionalna znanja, izniman literarni talent i sklonost aktivnom strukovnom djelovanju u novinarsko pisanje o aktualnim arhitektonskim temama”, piše Šverko.

‘Strukovno znanje Paladino čini pitkim’

“Zrinkino otkrivanje u istraživanjima povijesti arhitekture hrani njezino novinarsko stvaralaštvo, a vjerujem da je i obratno. Kao što vjerujem da nijedno zaista odgovorno i promišljeno pisanje nije lak posao, premda Zrinkine kolumne djeluju kao da su pisane s lakoćom. No, to je ona lakoća stila odabrana da učini pitkim strukovno znanje, iza koje stoji jasna struktura misli, široko obrazovanje i nesebičan trud kojima promiče arhitektonsku kulturu u hrvatskom medijskom prostoru”.

Urednik knjige i direktor Telegrama Miran Pavić u svom je predgovoru napisao kako “kolumne Zrinke Paladino, u ovom izdanju objedinjene, obogaćene i raskošno prezentirane, ne predstavljaju tipičnu urbanističku ili arhitektonsku kritiku, iako sadržavaju i takve elemente”.

Posebna cijena za pretplatnike Telegrama

“Paladino ne zanemaruje konkretno, ali ukazuje i na načelno; bavi se tehničkim, ali i ideološkim; propituje postojeće, ali otvara i nove perspektive. Afirmacijom pozitivnih primjera i ukazivanjem na manje pozitivne, autorica vješto plete opservacije i predstavlja viziju mjesta dostojnog uloge glavnog grada”, piše Pavić.

U knjizi će se, prvi put na jednom mjestu, naći sve kolumne Zrinke Paladino, obogaćene novim tekstovima, ilustracijama i fotografijama. Knjiga “O Zagrebu i…” stajat će 179 kuna, dok će svi pretplatnici Telegrama ostvarivati poseban popust, o čemu ćemo ih obavijestiti. Oni pretplatnici, koji su uzeli godišnje premium pakete, knjigu će dobiti besplatno.