Preminula Slađana Milošević, ikona jugoslavenskog novog vala poznata po duetu s Dadom Topićem

Pjevačica je preminula u Zemunu nakon kraće bolesti u 69. godini

FOTO: Antonio Ahel/Pixsell

Nakon kraće bolesti, u Zemunu je u 69. godini preminula avangardna umjetnica i pjevačica Slađana Milošević, prenosi Danas.rs.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine i smatrana je ikonom novog vala osamdesetih u Jugoslaviji. Svoj prvi solo nastup imala je na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju 1974. godine, gdje je osvojila “Grand Prix”.

Na površinu jugoslavenske pop-rock scene isplivala je tri godine kasnije s pjesmom “Au, au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme gdje je nastupila ususret koncertu Bijelog dugmeta.

Princeza s Dadom Topićem

Milošević je počela rušiti tabue kada je izdala pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim programima, a godine 1979. promovirala je pjesmu “Amsterdam”.

Dvije godine kasnije nastupila je na izboru za jugoslavenskog predstavnika na Euroviziji i osvojila osmo mjesto s pjesmom “Recept za ljubav”.

U Hrvatskoj je najpoznatija zbog pjesme “Princeza”, dueta koji je snimila s Dadom Topićem 1984. godine. Pjesma je prevedena i na engleski jezik. Milošević je 1989. otišla u Sjedinjene Američke Države gdje je neko vrijeme svirala s bendom Baby Sister.

Brokerica na burzi

Jedno vrijeme bila je i brokerica na burzi, a radila je i u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine.

Prije tri godine Slađana je hospitalizirana zbog unutarnjeg krvarenja. Tada je rekla da se uzrok krvarenja ne zna. “I dalje sam u bolnici. Liječnici prate situaciju. Budući koraci ovise o reakciji na terapiju, koja se dnevno adaptira i prilagođava stanju organizma”, pojasnila je tada Milošević.

Datum pogreba bit će naknadno objavljen.