Nekad je nužno odabrati stranu

Netko je u Kanadi kupio portret za 4 dolara. Ispostavilo se da ga je naslikao David Bowie

Slika je stavljena na aukciju, već sada je premašila procjenu. Najviša ponuda trenutno iznosi 18.000 dolara

FOTO: Cowley Abbott/Facebook

Prošloga je ljeta nepoznata osoba koja je pregledavala centar za donacije na ulazu u odlagalište rabljenih stvari u Ontariju, kupila jedan portret koji joj je zapeo za oko 4 američka dolara. Sada će se ovo umjetničko djelo, pripisano Davidu Bowieju, prodati na aukciji za tisuće dolara.

CBS News izvještava da je vlasnik slike kontaktirao Roba Cowleyja, predsjednika aukcijske kuće Cowley Abbott nakon što je proveo istraživanje na internetu.

“Na poleđini slike je etiketa i ona sasvim jasno identificira rad ali se, naravno, pitate je li autentična” kazao je Cowley za CBC News.

Oh! You Pretty Thing! 👨‍🎤David Robert Jones, known more commonly as David Bowie, was an icon of the music industry and…

Posted by Cowley Abbott on Wednesday, June 16, 2021

Slika već premašila procjenu

Kako bi potvrdio porijeklo portreta, Cowley je kontaktirao Andyja Petersa, autentifikatora Bowiejeva rukopisa i umjetničkih djela. Kada je Peters vidio platno, odmah je znao što je, javlja CNN.

U razgovoru za CBS News, Cowley dodaje “uspjeli smo utvrditi činjenicu da je djelo prilično slično mnogim portretima, onima manjeg tipa iz serije koju je Bowie naslikao sredinom devedesetih.”

Slika je dio glazbenikove serije Mrtve glave ili D Heads, nastala 1997. godine i ide u prodaju 24.lipnja. Iako se prvotno očekivalo da će se djelo prodati između 7350 i 9000 američkih dolara, nadmetanje je, već prvog dana dražbe, lako premašilo procjenu. Najviša ponuda sada iznosi 18.000 dolara.

Inspiraciju crpio iz ere Ziggy Stardusta

Portret dimenzija 25 x 20 centimetara, prikazuje profil osobe, okružen linijama plave i bordo boje. Bowiejev potpis pojavljuje se na stražnjoj strani platna uz naljepnicu s imenom umjetnika, naslovom djela, godinom nastanka te upotrijebljenim materijalima, kažu podaci s aukcije.

Pod brojem XLVI, slika pripada seriji D Head. Bowie je, između 1995, i 1997. godine, slikao portrete čiji su naslovi nosili rimske brojeve. Na slikama su često bili članovi benda, prijatelji, poznanici, a bilo je i nekoliko autoportreta, kazala je glasnogovornica aukcijske kuće Cowley Abbott, Andrea McLoughlin za United Press International.

“Sugerira se da je za neke od ovih važnih slika inspiraciju crpio iz ere Ziggy Stardusta. Duge kose i izraženog profila, ovaj energičan i zagonetan portret uistinu je rijetka prezentacija proslavljenog umjetnika”, kaže McLoughlin.

Jedan portret prodan za 27.500 dolara

David Bowie, rođen u Londonu 1947. godine, postao je jedan od najpoznatijih glazbenika. Poznat je bio po živopisnoj garderobi i inovativnom glazbenom stilu, “originalni izvođač u stanju stalne mašte koji je utabao put Princeu, Madonni i Lady Gagi”, napisao je Alan Light za Hollywood Reporter 2016.godine. Bowie je umro sa 69 godina.

Gorljivi obožavatelji Davida Bowieja prihvaćaju ne samo njegovu glazbu, već i njegovu vizualnu umjetnost. Prema aukcijskoj kući Christie’s koja je 2018. godine prodala portret iz serije D Head za 27.500 dolara, pop zvijezda je pohađala umjetničku školu i kasnije u životu profesionalno je izlagao svoje slike, skulpture i grafike. Inspiraciju je crpio u izražajnim i odvažnim bojama njemačkog umjetničkog kolektiva s početka dvadesetog stoljeća, Die Bruecke.

“Vlasnik portreta nije kolekcionar umjetnina. Slika mu je zapela za oko prije nego ju je okrenuo i pročitao što je na poleđini. Iako su slučajna otkrića rijetka, povremeno se dese na neočekivanim mjestima”, kaže Cowley za CBS News.