ADU u petak slavi 50. godišnjicu Studija snimanja. Pripremaju izložbu fotografija koje pokazuju kako je sve počelo

U planu je nekoliko događaja kojima će obilježiti važnu godišnjicu, poput predstavljanja monografije i važne izložbe

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ovog petka, 29. studenoga, slavi 50. obljetnicu Studija snimanja. U planu je nekoliko događaja kojima će obilježiti važnu godišnjicu, poput predstavljanja monografije i važne izložbe.

Proslava, dakle, kreće u petak u 17 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije ’50 godina Studija snimanja 1969. – 2019.’, čiji je urednik profesor Silvestar Kolbas. Monografija, objašnjavaju, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove filmske profesije i akademskog studija kroz tekstove prof. dr. art. Enesa Midžića i drugih cijenjenih nastavnika Odsjeka.

Svečanost se nastavlja u 19 sati otvaranjem izložbe ’50 godina Studija snimanja’, u ADU Galeriji f8 na Trgu Republike Hrvatske 8. Izložba će predstaviti fotografije iz akademskih filmova koje su snimali studenti prve generacije studija snimanja, a čiji je kustos bio povjesničar umjetnosti prof. Želimir Koščević. Na izložbi će se također moći pogledati i pedesetak kratkih studentskih filmova te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas. Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca.

Nikola Tanhofer na nastavi, Akademija, oko 1970. Branko Knez

Golem utjecaj studija

Inače, Studij snimanja je još 1969. godine utemeljio čuveni snimatelj i profesor Nikola Tanhofer. Studij je, objašnjavaju stručnjaci, imao snažan utjecaj na filmsku profesiju te je bitno i prilično naglo promijenio kako je ljudi vide. S Akademije napominju da su generacije akademskih snimatelja školovanih kod njih donijele svježu energiju, znanje i ideje koje su bile potrebne u trenutku kada se hrvatska kinematografija i rastući medij televizije više nisu mogli oslanjati na samoobrazovanje filmskih i televizijskih snimatelja.

Šime Strikoman, Krešo Golik, Branko Schmidt, Mira Furlan i Ivan Goran Vitez tijekom video-pripreme za snimanje filma Branka Schmidta Rano sazrijevanje Marka Kovača, 1980. Branko Cahun

Studij, koji je profesor Tanhofer razvijao, obogatio je hrvatsku kinematografiju i televiziju, a danas se odvija na dvije razine koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij. Diplomski studij ima tri usmjerenja: Filmsko snimanje i videosnimanje, Fotografija te Oblikovanje svjetla, a kompletni studij temelji se na praktičnom umjetničkom radu u kojem studenti primjenjuju sve što su naučili.

Branko Ivanda, Tomislav Kovačić, Radovan Grahovac i Branko Cahun snimaju događaje oko Hrvatskog proljeća Branko Knez