Biznis & tech

Nekad je pohvalno slijediti Apple. Android uvodi slične funkcionalnosti za privatnost kao na iOS-u

U Play Store će se uvrstiti oznake o tome što se i kako prikuplja od korisnika

FOTO: Unsplash

Google (ponovo) slijedi dobar primjer koji postavlja Apple, pa će sljedeće godine u svoju trgovinu aplikacija Play Store, uvesti oznake o tome kojim podacima aplikacije imaju pristup. Te oznake nalazit će se u novoj sekciji opisa aplikacije, nazvane Sigurnost. Točnije, označavat će se koji tip podataka aplikacija skuplja, kao što je približna ili točna lokacija, osobne informacije te ima li aplikacija pristup fotografijama i pohrani.

Možda najbitnija stavka je ta kako će aplikacija koristiti podatke i sadržaj kojima joj korisnik daje pristup. Apple je takvu funkcionalnost najavio na svojoj prošlogodišnjoj WWDC konferenciji 7. lipnja, a funkciju su službeno i uveli tijekom prosinca.

Bitan korak za bolju privatnost korisnika

Google će svoje korisnike informirati i o tome prati li aplikacija njihove smjernice i pravila za roditeljski nadzor, sigurnost (poput enkripcije podataka) te omogućuje li korisnicima brisanje svih prikupljenih podataka, ako to zatraže. Time će korisnici biti informiraniji o tome koji podaci se skupljaju, te kako se pohranjuju i obrađuju na serverima developera aplikacije. Informacije o tome kako se podaci obrađuju su, u najmanju ruku, jednako bitne kao i informacije o tome što se prikuplja.

Funkcija i njena točna pravila developerima će biti objavljena početkom druge polovice ove godine, a developeri će smjeti te oznake postaviti u opis aplikacije krajem godine. Korisnici bi prve oznake trebali vidjeti početkom sljedeće godine. Google je postavio i krajnji rok, pa su najavili kako će sve aplikacije morati imati te oznake do drugog tromjesečja 2022. godine. Što će biti s onima koji ne postave te oznake, Google nije rekao.

Premda Google (još) nije lansirao funkciju koja korisnike obavještava koji se podaci prikupljaju pri prvom lansiranju aplikacije, što je Apple lansirao u nedavnoj nadogradnji za iOS 14.5, ovo je poprilično važna stvar za privatnost korisnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu