Biznis & tech

NASA je objavila nove snimke slijetanja Perseverancea na Mars, odvojite minuticu i pogledajte ih

Objavili su i audio snimku koja pokazuje kako zvuči Mars

NASA-in rover Perseverance u četvrtak je uspješno sletio na Mars nakon 480 milijuna kilometara dugog putovanja kroz svemir. Spustio se u krater Jezero nakon gotovo sedam mjeseci putovanja, čime je započela nova faza potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu.

Danas je NASA objavila snimku slijetanja Perseverancea na Mars i to u visokoj rezoluciji. Objavili su i panoramu koju je rover snimio, ali i zvuk koji se čuje na Marsu, i to u snimci s koje je uklonjen šum koji je proizvodio sam rover.

Slijede dvije godine istraživanja

Rover na šest kotača sad će provesti najmanje dvije godine bušeći obližnje stijene u potrazi za znakovima života u prošlosti. Vjeruje se da je u krateru Jezero postojalo divovsko jezero prije nekoliko milijarda godina – a gdje je bilo vode, postojala je i mogućnost života, piše BBC. Analize nakon slijetanja pokazuju da je vozilo sletjelo oko dva kilometra jugoistočno od delte Jezera koju bi Perseverance trebao istražiti.

U sedimentima delte koju će rover istraživati znanstvenici će tragati za znakovima bioloških promjena. Nakon obrade tog dijela delte, rover bi trebao krenuti prema rubu kratera na kojemu su otkrivene sedimentne stijene koje na Zemlji zadržavaju tragove bioloških aktivnosti.

Krater Jezero širok je 45 kilometara i sadrži razne vrste stijena među kojima i glinu i sedimentne stijene koje mogu očuvati organske molekule koje bi mogle uputiti na nekadašnji život na crvenom planetu. Perseverance će najzanimljivija otkrića upakirati u male posude i ostaviti na površini planeta, a NASA i Europska svemirska agencija ESA planiraju vratiti te cilindre na Zemlju do kraja desetljeća, piše CNN.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu