Biznis & tech

Kinezi izgubili kontrolu nad raketom. Dijelovi će pasti na Zemlju, samo je pitanje gdje

Mogli bi pasti u more, ali nije isključeno da padnu na naseljeno područje

People watch a Long March 5B rocket, carrying China's Tianhe space station core module, as it lifts off from the Wenchang Space Launch Center in southern China's Hainan province on April 29, 2021. (Photo by STR / AFP) / China OUT
FOTO: AFP

Dvadeset i jednu tonu težak svemirski otpad kineske rakete trebao bi se u narednim danima nekontrolirano vratiti na Zemlju, a moguće je da pogodi naseljeno područje, izvijestili su The Guardian i SpaceNews.

Peking je prošloga tjedna uspješno lansirao početni modul za prvu kineski svemirsku postaju. Modul Tianhe poslan je u orbitu raketom Long March 5B, uspješno se odvojio, a raketa se polako i nepredvidivo vraća na Zemlju.

Američki vojni radari otkrili su 5 metara široku i 30 metara dugu raketu koja putuje brzinom od 7 kilometara u sekundi, kružeći oko Zemlje svakih 90 minuta.

I prošlo lansiranje pošlo prema zlu

I prošlo lansiranje Long March 5B u svibnju prošle godine također je rezultiralo nekontroliranim padanjem natrag na zemlju. Raketa je pala u Atlantski ocean, ali da se sve desilo 15 do 30 minuta ranije pala bi na američko tlo. SpaceNews piše da je nemoguće predvidjeti gdje će raketa ući u atmosferu zbog hirovitosti raspadanja.

Trenutna mjerenja pokazuju da bi raketa mogla ponovno ući u atmosferu bilo gdje na području sjeverno od New Yorka, Madrida ili Pekinga te južnije od južnog Čilea i Wellingtona u Novom Zelandu. Iako je najvjerojatnije da će pasti u ocean, još uvijek postoji rizik da sleti na naseljena područja.

Nekontrolirani ulazak je neprihvatljiv

Prema trenutnim standardima, nekontrolirani ulazak je neprihvatljiv. Od 1990. godine ništa teže od 10 tona nije ostavljeno u orbiti da uđe nekontrolirano. Prema Europskoj svemirskoj agenciji postoji prosječna količina mase od 100 tona koja se godišnje nekontrolirano unosi, što se odnosi na 50-60 pojedinačnih događaja godišnje.

Komponente koje su izrađene od materijala otpornih na toplinu poput spremnika i potisnika od nehrđajućeg čelika ili titana, mogu dospjeti do tla. Preživjeli objekti past će vertikalno nakon usporavanja i putovanja krajnjom brzinom.

Najgori incident je bio 1979. godine

Najpoznatiji incident je ponovni ulazak NASA-inog Skylaba 1979. godine čiji je nekontrolirani ulazak razbacao krhotine po Indijskom oceanu i zapadnoj Australiji. Desi li se incident noću, mogao bi biti spektakularan za gledanje, kao Falcon 9, s tim da krhotine tada srećom nisu nanijele nikakvu štetu.

Kineski svemirski laboratorij napravio je nekontrolirani ponovni ulazak Tiangong-1 spacelaba 2018. godine, dok su 2019. godine kontrolirano deorbitirali nasljednika Tiangong-2.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu