Biznis & tech

Iz eBaya javljaju da više neće raditi s PayPalom; od sada će kao način plaćanja gurati nizozemski Adyen

PayPal neće nestati kao mogući način plaćanja barem do 2023. godine, no neće biti prefererirani

Picture taken on July 01, 2008 of the Internet auctioneer logo at Ebay-France headquarters in Paris. A Paris court ordered on June 30, 2008 eBay to pay 40 million euros (63 million dollars) in damages to Louis Vuitton for selling fake luxury goods online. EBay, the world's largest online auctioneer, immediately announced it was lodging an appeal and rejected the view that the court decision was a victory for copyright law. AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
FOTO: AFP

Ebay je objavio kako će tijekom 2020. godine prestati surađivati s PayPalom koji im je dosad bio primarni servis za plaćanje. Ove godine, manji dio transakcija počet će prebacivati na novog partnera, nizozemski Adyen. Kompanija Adyen osnovana je 2006. godine, a od tada su sklopili partnerstva s nekim velikim globalnim tvrtkama poput Ubera, Netflixa i Spotifyja.

Adyenovo poslovanje se fokusira isključivo na pružanje back-end naplatnih usluga, kao što je obrada kreditnih kartica, pa se na eBayevim stranicama neće pojaviti ona tipka za Adyen, kao što je bio slučaj s PayPalom. S vremenom, Adyen će polako postati eBayjev glavni servis za obradu transakcija diljem svijeta.

Plaćanje PayPalom će i dalje biti moguće

Nakon što istekne ugovor u 2020. godini, PayPal će i dalje, minimalno do 2023., ostati kao opcija za plaćanje na eBayju. Međutim, eBay neće isticati PayPal kao preferirani način naplate, odnosno neće biti prikazan ispred kreditnih i debitnih kartica kao što je to danas. Znači, plaćanje karticama od tad više neće ići preko PayPala, već preko Adyena. Nakon objave vijesti, vrijednost dionice PayPala je pala za 12 posto.

Ebay kaže kako su se na ovakav potez odlučili kako bi preuzeli veću kontrolu nad naplatom, slično kao što su to napravili Amazon i Alibaba. Svojim korisnicima tako žele pružiti više opcija za naplatu pa u svojoj objavi ističu kako Adyen podržava više od 200 načina naplate diljem svijeta. Recode piše kako će ovaj potez eBayu dodati novih oko dvije milijarde dolara prihoda jer će stranica u budućnosti prodavačima početi direktno naplaćivati svoju uslugu obrade transakcija. Do sada, PayPal je trgovcima naplaćivao korištenje njihovih usluga.

Od 2003. godine, PayPal je eBayev glavni naplatni servis

Ovaj ugovor je ogromna stvar za Adyen i evidentno će im donijeti ogromnu zaradu. U 2016. godini zabilježili su ukupnu zaradu od 178 milijuna dolara, dok je PayPal u istom periodu zaradio 11 milijardi. Nakon što je PayPal kao privatna kompanija održao inicijalnu javnu ponudu, eBay ih jeu lipnju 2002. godine preuzeo za 1,5 milijardu dolara. Od 2003. godine, PayPal je služio kao glavni naplatni servis za eBay.

Kompanije su se odvojile u srpnju 2015. godine, kad su potpisale petogodišnji ugovor o suradnji. Paypal je htio diverzificirati svoj biznis, no od tad nisu objavili koliko zarađuju od eBaya. U 2014. godini, eBay je PayPalu donosio više od 30 posto prihoda te preko 50 posto ukupne zarade. Trenutno, PayPal vrijedi 102 milijarde dolara, a eBay 42 milijarde.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu